Intervju med vår nye styreleder

Hallvar Hyldbakk er en 35 år gammel mann fra Sandefjord med en sønn på tre år. Det neste året skal han lede styret i Tryggere Ruspolitikk, med avkriminalisering som hjertesak.

Gratulerer som ny styreleder hos Tryggere Ruspolitikk! Hva motiverer deg til å ta et slikt verv? 

Takk! FTR har med årene blitt en solid organisasjon med en balansert og viktig stemme i debatten om ruspolitikk. Det er et privilegium å få lov til å være med og bidra til nødvendige endringer til det beste for samfunnet.

“Det er et privilegium å få lov til å være med og bidra til nødvendige endringer til det beste for samfunnet.”

Hvorfor valgte du akkurat denne organisasjonen?
Jeg så noen korte og velproduserte promovideoer av Ina som FTR hadde lagt ut på facebook og ble skikkelig imponert. Brukerorganisasjonene er selvfølgelig sentrale i reformbevegelsen, men da jeg så disse videoklippene tenkte jeg at Tryggere Ruspolitikk ville kunne spille en viktig rolle i å gi reformbevegelsen et bredere nedslagsfelt. Det hadde jeg lyst til å være med på!

Hva jobber du med når du ikke jobber med FTR?

Jeg jobber som jurist i Barne- og familieetaten i Oslo kommune, hvor jeg er juridisk rådgiver for barnevernstjenestene og prosederer barnevernsaker i fylkesnemnda.

Hva er ambisjonene dine for Tryggere Ruspolitikk det kommende året? 

Mine ambisjoner er fortsatt medlemsvekst og sterkere lokallag. Etter at rusreformen falt må vi tilbake til grasrota og jobbe med å spre kunnskap om hvorfor dagens ruspolitikk skader mer enn den forebygger.

Hvis du kunne endret bare én ting i norsk ruspolitikk, hva ville det vært?

Avkriminalisering! Ulovlige rusmidler - narkotika - er allerede i praksis avkriminalisert for ressurssterke. Dagens politikk stigmatiserer og marginaliserer i praksis de ressurssvake. Jeg mener det bidrar til å skape større rusproblemer i samfunnet fordi det i denne gruppen er mange sårbare mennesker som lettere tyr til rus om vi skyver dem ut av fellesskapet med straffepolitikken vår.


Hvis du kunne endret absolutt alt med norsk ruspolitikk, hvordan ville den sett ut da?

Det er jeg jammen ikke sikker på, men jeg tror jeg ville frikoblet den fra politikken og beordret kjedelige byråkrater til å se bort fra alle moralske dogmer på rusfeltet og ta beslutninger basert på den beste tilgjengelig kunnskapen. Det jeg prøver å si er vel at jeg ville gjort den kunnskapsbasert. Det ville nok ført til store endringer med stor betydning for folkehelsen.