"Straff skader" til Bergen

Trude Vaaga er ildsjelen som sørger for at kunstutstillingen Straff skader gjenoppstår i Bergen fra 31. august til 4. september. Målet er å skape oppmerksomhet omkring de sterke historiene bildene formidler, tatt av Pernille Sandberg.

Trude Vaaga eier og driver Consept NORD AS med merkevaren Tendens i spissen.

Trude er Cand. Polit. med vekt på organisasjon og ledelse, og de siste 15 årene har hun jobbet for å fremme den lokale design- og kunstbransjen i Bergen. Trude er engasjert i å speile samfunnets dagsform, og har gjennom årene vist engasjement for ungdommers begrensninger i møte med samfunnet. Nå tar hun initiativ til å få kunstutstillingen Straff skader fra Shoot Gallery i Oslo til Grieghallen i Bergen. 

TrudeVaaga.jpg

At Tendens og jeg kan være ambassadør og tilrettelegger for denne utstillingen i Bergen, er sterkt. Fotograf Pernille Sandberg har tolket åtte tragiske skjebner på en unik måte. Flere må oppleve denne utstillingen.

Utstillingen var først en kampanje utviklet av Tryggere Ruspolitikk og Tryggere Ungdom med støtte fra Ferd, RIO, Marborg, Normal, Psynapse, LEAP Scandinavia, Chemfriendly, PION, Rusken Recovery og Shoot Gallery. Designselskapet Alkemist stod for designet.
Da filantrop Johan H. Andresen så kampanjen, tok han straks initiativ til at bildene også skulle bli en kunstutstilling der alle inntektene gikk uavkortet gikk til arbeidet vårt for en rusreform i Norge. Johan H. Andresen betalte for bildene gjennom Ferd AS, og Helene Gulaker Hansen stilte Shoot Gallery til disposisjon uten å ta prosenter. 

Fotograf Pernille Sandberg er stolt over at utstillingen også settes opp i Grieghallen. 

Pernillefoto..jpg

Jeg håper inderlig at fotografiene er med på å gjøre en forskjell innen rusfeltet, og at innbyggerne i Norge blir klar over hvordan lovgivningen må endres hvis vi skal redde flere liv. Skjebnene, og arbeidet med denne kampanjen, har endret meg og min forståelse av hva fotografiet kan utrette.

Når utstillingen nå flyttes til Grieghallen i Bergen, vil overskuddet gå til Straff skader-kampanjen og arbeidet for en rusreform gjennom Tryggere Ruspolitikk. 

Vaaga er sosiolog, og mener ungdom i dag blir utsatt for et stort prestasjons- og fasadejag. 

- Det blir tøft for dem som føler at de ikke strekker til og havner i et utenforskap. Da hjelper det ikke å bli kriminalisert for rusmiddelbruk i tillegg, mener hun. 

Vaaga setter pris på at samfunnsutfordringer blir løftet frem visuelt gjennom kunst. Hun synes det er trist at rusdebatten er blitt så polarisert, og mener at man gjennom kunsten enklere kan oppnå en konstruktiv dialog om budskapet.

- Gjennom kunst kan man formidle gjennom følelser i stedet for ord. Slik kan vi lettere oppnå genuine møter, meningsutveksling og kunnskapsdeling. Jeg håper at utstillingen i Bergen vekker oppsikt og samler mange mennesker. Selv om rusreformen ikke fikk gjennomslag i vår, er det viktig å fortsette formidlingen av hvordan straff skader.