Safe Space trenger din hjelp for å forebygge skader

Hver sommer arrangeres det en rekke festivaler i Norge der festivaldeltakerne bruker lovlige og ulovlige rusmidler. Nå ber vi om økonomisk hjelp til Safe Space, et prosjekt som både forebygger at skader oppstår og hjelper dem som trenger det på festivaler.   

Safe Space er et samarbeidsprosjekt mellom Tryggere Ruspolitikk og Tryggere Ungdom der det etableres "trygge soner" på festivalområder og i clubscenen. Den trygge sonen er et avskjermet og rolig sted på festivalområdet der folk kan komme for å få ro, omsorg og oppfølging. Plassering og opplegg for den trygge sonen avtales med arrangøren. Målet er at deltakere som trenger det skal få omsorg og hjelp fremfor at vaktene kaster folk ut fra området eller tilkaller politiet.

“Ingen skal være redd for å be om hjelp".”

"Flere av de frivillige som utgjør teamet har helsefaglig kompetanse og er opplært i å kunne håndtere situasjoner der festivaldeltakere har en ubehagelig rusopplevelse. På denne måten bidrar de til å øke kunnskapen om rus og forebygge overdoser og andre uheldige hendelser på festivalen, sier prosjektleder Ingrid Autran. 

Ingrid er utdannet lege og jobber til vanlig med ketaminbehandling mot depresjon. Hun er prosjektleder for Safe Space. Hun er ikke i tvil om at tilbudet trengs i Norge.

“Dette er et viktig tiltak for å ivareta festivaldeltakernes helse og sikkerhet, spesielt når det gjelder rusbruk. Vi har hatt en rekke hendelser som kunne utviklet seg til å bli farlige om vi ikke hadde vært til stede. Jeg er veldig glad for at så mange arrangører vil samarbeide med oss for å få Safe Space på sin festival” sier Ingrid Autran. 

Joakim Brur Johannessen, en av gründerne i arrangør-nettverket Ghost Collective, er blant dem som har tatt kontakt med Tryggere Ruspolitikk for å etablere et tett samarbeid om trygge soner.

“Vi opplever dette prosjektet som et utmerket supplement til både vektere og arrangører. Deres helsefaglige kompetanse utfyller de operasjonelle rollene på områder vi ikke nødvendigvis har ekspertise på selv. Klubber, arrangører og vektere vi har samarbeidet med setter også pris på å ha personer med kompetanse å lene seg på om det dukker opp uheldige situasjoner knyttet til rus. Enten det er relatert til alkohol eller andre substanser” påpeker Joakim.

— Burde det ikke være unødvendig å ha slike tilbud på en festival med proffe arrangører?

“En arrangør har hovedansvar for gjestenes kulturelle opplevelse, men også trygghet. For oss er det av avgjørende betydning at publikum alltid føler seg trygge, og vet at de kan be om hjelp om de opplever noe ubehagelig. Jeg har sett teamet i aksjoner ved flere anledninger, og støtter det Ingrid sier fullt ut. Det er ingen tvil om at et slikt tiltak er viktig for å ivareta helse og sikkerhet på festivaler. Det er fint å se at flere og flere arrangører tilrettelegger for tjenesten på sine arrangemente” sier Johannessen.

Safe Space samarbeider nå med flere festivalarrangører om å sette opp og synliggjøre sonene for festivaldeltakerne. Frivillige vandrer gjerne rundt på festivalområdet og tar kontakt med festivaldeltakere som virker å kunne ha behov for å komme til en trygg sone, og informere om tilbudet.

“I år har vi fått et sted mellom 20 og 30 henvendelser om å etablere trygge soner på festivaler og utesteder. Problemet vårt er at vi ikke har fått finansiell støtte til prosjektet. Det gjør det vanskelig når vi ikke engang har midler til å dekke transport, mat eller overnatting for de frivillige” sier Ina Roll Spinnangr som er daglig leder i Tryggere Ruspolitikk.

— Hva vil du si til dem som vurderer å støtte Safe Space?

Dersom man velger å støtte dette prosjektet er man med på å gi flere trygghet og omsorg, samtidig som vi også kan sørge for at flere får hjelp tidligere. Det finnes flere eksempler på at folk har svelget alle dosene de hadde på seg i frykt for å bli tatt med dem. Hos oss tør flere å være ærlige om hva de har tatt, og vi kan sørge for at de får rett hjelp fortere. Vi avlaster ikke bare vaktselskapene, men også det offentlige helsevesenet” sier prosjektleder og lege Ingrid Autran.

Ingrid Autran, prosjektleder og lege

Joakim Brur Johannesen, Ghost Collective

Bidra ved å bli medlem eller gi et beløp til #546538 via Vipps