Intervju med Dag Sørås: Det er sjelden en dårlig idé å være på den rette siden av historien

Denne høsten har vi intervjuet noen av Tryggere Ruspolitikks støttespillere, for å høre om hva som motiverte dem til å engasjere seg i saken. Først ut er komiker Dag Sørås.


- Du var tidlig ute med å kritisere norsk ruspolitikk, og gjorde stand up om NNPF for over ti år siden. Hvorfor begynte du å prate om det, hvordan var responsen?

Norsk ruspolitikk slo meg som reaksjonær, selvmotsigende og umenneskelig. Og NNPF-vitsene skriver seg nesten selv, som så ofte med propagandistiske og uredelige aktivisorganisasjoner.

- Hva ville vært hovedtrekkene i ruspolitikken, dersom du fikk bestemme?

Jeg er en prinsipiell motstander av forbudspolitikken, men om det neste steget bør være avkriminalisering eller legalisering av alle rusmidler er jeg usikker på. Men jeg synes fortsatt vi kan se til Portgual for inspirasjon og lærdommer, selv om jeg skjønner det er en kampanje for å diskreditere de positive resultatene der.

- Hva er det verste med rusdebatten?

Skyttergravsmentalitet, skråsikkerhet og uvillighet til å tro at meningsmotstandere argumenterer i god tro. Begge sider er nok skyldig i dette, men forsvarerne av status quo (eller noe enda verre) er åpenbart den største synderen her.

- Du var også en av våre første offisielle støttespillere og medlemmer. Hvorfor ble du medlem av Tryggere Ruspolitikk?

Det er sjelden er dårlig idè å være på den rette siden av historien.

- Hva tror du blir den neste store ruspolitiske debatten?

Den offentlige debatten rundt den nedstemte rusreformen førte til kvantesteg i positiv retning, så hva enn som skjer videre, så er jeg overbevist om at dette går veien for de som vil ha en evidensbasert og human ruspolitikk.