Det potente syntetiske opioidet protonitazen er registrert flere steder i Norge

Torsdag 24. november var vår fagansvarlig Dagfinn Hessen Paust på NRK Nyhetsmorgen og snakket om protonitazen, et svært potent syntetisk opioid som tilhører stoffklassen benzimidazoler. Dette forekommer nå flere steder i landet og har allerede forårsaket ett dødsfall og flere overdoser. Det nært beslektede stoffet etonitazepyn ble påvist ved en dødelig overdose på Sunnmøre i fjor, og ulike benzimidazolopioider er blitt påvist ved overdoser og dødsfall i både Estland og Sverige den siste tiden.

Siden protonitazen er virksomt på mikrogramnivå og ikke gir utslag på tilgjengelige hurtigtester, kan særlig opioidbrukere nå være ekstra utsatt for overdoser grunnet stoff med ukjent innhold eller styrke. I dette tilfellet kan heller ikke vår rusmiddelanalysetjeneste bistå med avdekking, da det kreves et massespektrometer for å identifisere protonitazen og mange andre benzimidazolopioider. Dette er et svært dyrt apparat som bare store offentlige og industrielle aktører besitter i Norge per i dag.

Vi har advart regjeringen mot denne situasjonen, senest i vårt høringsinnspill til deres forebyggings- og behandlingsreform i sommer. Nå håper vi at det endelig vil iverksettes tiltak for å sørge for at brukerne kan få testet stoffet sitt med mer avanserte metoder, eller få gode medisiner i stedet dersom de ønsker dette.

Vi anbefaler å se hele intervjuet med Dagfinn her.