Rusreformprisen 2020 tildeles Kenneth Arctander Johansen

Hvert år deler Foreningen Tryggere Ruspolitikk ut Rusreformprisen til noen som særlig har utmerket seg i arbeidet med å reformere ruspolitikken. Årets vinner er Kenneth Arctander Johansen, daglig leder i RIO – en landsdekkende brukerorganisasjon på rusfeltet. 

Etter lenge å ha vært en viktig brukerstemme, er Johansen med tiden også blitt en stemme med faglig tyngde, både som Ph.D.-kandidat i sosialt arbeid og som medlem av Rusreformutvalget. Etter utallige foredrag, kronikker og debattopptredener i kjølvannet av utvalgets innstilling, er Johansen i dag rusreformens kanskje mest profilerte ambassadør.

– Johansen har jobbet både foran og bak sceneteppet i flere år. Han har lenge utmerket seg ved å sette de rusavhengiges sak på øverste politiske dagsorden, samtidig som han har vært en viktig brobygger mellom organisasjoner på rusfeltet, sier Ina Roll Spinnangr, leder av Foreningen Tryggere Ruspolitikk.

I utvalgsarbeidet argumenterte Johansen tydelig mot straff og sanksjoner i enhver form, og etter offentliggjøringen av utvalgets anbefalinger har han gjort et utrettelig arbeid med å forklare anbefalingene og tilbakevise myter og feilinformasjon. Johansen spilte imidlertid også en viktig rolle i rusreformen lenge før den ble vedtatt, ved å snu sin arbeidsgiver RIO – som siste viktige brukerorganisasjon på rusfeltet – i spørsmålet om avkriminalisering. Mye tyder på at dette var utløsende for at Bent Høie endret standpunkt, og RIOs påvirkning som medlem i Actis var avgjørende for at også Actis senere gikk inn for avkriminalisering.

– Det er en ære å jobbe sammen for rusreform med en så engasjert, kompetent og uredd person som Kenneth Arctander Johansen. Gratulerer med Rusreformprisen 2020, sier Spinnangr. 

Rusreformprisen 2017 gikk til Thorvald Stoltenberg, som bidro til verdigere behandling av rusavhengige og nytenking i ruspolitikken gjennom sitt arbeid i Stoltenbergutvalget og Global Commission on Drug Policy. I 2018 gikk prisen til Arild Knutsen i Foreningen for en Human Narkotikapolitikk, som lenge har arbeidet for blant annet heroinassistert behandling, brukerrom og avskaffelse av straffepolitikken. I 2019 gikk prisen til Helseminister Bent Høie (H) for arbeidet med å snu Høyre og vedta en avkriminaliseringsreform.