Lions i dårlig selskap
Dette er en respons til en artikkel på trykk i Ringerikes blad som beskrev Lions lokale tulipansalg. Du finner også en forkortet, publisert utgave i deres nettavis, men her kan du lese det i sin helhet:
Ingenting tyder på at liv reddes av at private aktører leker politi.
Ringerikes blad hadde nylig et intervju med Lions Club som vil selge tulipaner i Hønefoss for å kjøpe et kurs av Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Her skal personalet på utesteder i Ringerike skoleres i å se og deretter avvise gjester som kan være påvirket av annet enn alkohol.
Vinn-vinn
Prosjektleder for «Bry deg uteliv» Sverre Ole Steinbakken argumenter med at det er en vinn-vinn-situasjon hvis folk ikke ruser seg på narkotika siden utestedene da får solgt mer alkohol. At en representant for Lions gjør seg til talsmann for å øke alkoholforbruket på restaurantene i Hønefoss, er litt spesielt. Et mål om økt alkoholforbruk står også i kontrast til tulipanaksjonens formål om å «samle inn penger til forebyggende arbeid for barn og unge». Men det passer rett inn i NNPFs tidligere kampanjer hvor de under dekke av å representere politiet, gjorde avtaler med restauranter i Kristiansand om at politiet skulle se gjennom fingrene med brudd på skjenkebestemmelsene dersom de ville være med på en anti-narkotikakampanje.
Full av feil
Det er selvsagt beundringsverdig at Lions ønsker å gjøre en innsats for å redusere skader av rusmiddelbruk på Ringerike. Dét er et formål vi står sammen om. Men akkurat her har Lions havnet i dårlig selskap. Argumentasjonen er dessuten så full av faktiske feil at det ser ut som om Lions allerede har vært på kurs hos NNPF.
Lions gjør seg ikke bare til lobbyister for alkoholindustrien og vil øke forbruket av det farligste rusmiddelet vi har. De vil også bruke inntektene fra tulipansalget til å kjøpe kurs av NNPF – og dermed gi økonomisk støtte til en forening hvis samrøre med politiet er under offentlig granskning.
Mange har omtalt dette som en politiskandale. Skandalen ligger i etter hvert godt dokumenterte dobbeltroller som NNPF-medlemmer med stilling i politiet har nytt godt av. Et sentralt tema er tildeling av midler fra politiets driftsbudsjett hvor foreningsmedlemmer har sittet på begge sider av bordet. Nyhetsopptredener i uniform med interessepolitisk tilsnitt er også dokumentert.
Det er vel i ytterkanten av Lions formål å støtte en slik forening økonomisk, selv om hensikten om å redusere narkotikaproblemene er aldri så god. Dette bør kunne gjøres uten å støtte NNPF.
Tolerer ikke ulovlige rusmidler
Utelivet i Hønefoss tolererer på ingen måte bruk av ulovlige rusmidler i dag heller, men det er ingenting som tyder på at liv reddes av at private aktører leker politi. Norge har allerede lang erfaring med lignende tiltak uten effekt. All forskning de senere årene viser at det er helt andre tiltak som monner.
Sosial utstøtelse forverrer problemene og gjør behovet for rusmidler større, ikke mindre. Eller tror Lions at noen med et rusproblem vil tenke «Jeg tar ikke amfetamin i kveld, for da blir jeg kanskje avvist på Lloyds»? Da vil de heller ruse seg alene, og mer. Dette krever andre grep enn synsing fra dørvakter halv tolv på kvelden.
Skal berømmes
Lions skal berømmes for å ville redusere skadene fra rusmiddelbruk i Hønefoss, men tilnærmingen deres trenger sårt en oppdatering. Hvis de virkelig ønsker å hjelpe, burde de heller gi inntektene fra tulipansalget til væresteder som Villa’n og evidensbaderte forebyggingstiltak av typene som FN anbefaler. Hvis de gjør det, er dette innlegget å betrakte som bestilling av to buketter.
Asmund Torgersbråten - Styreleder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk Viken
Ina Roll Spinnanger - daglig leder i Tryggere Ruspolitikk